Disclaimer


Koppelen van konijnen

 

Omdat er op heel veel websites al veel tips staan i.v.m. koppelen, ga ik deze niet nogmaals herhalen. Wel vind je hier koppeltips op niet-neutraal terrein en hoe je Rescue Remedy kan gebruiken tijdens een koppeling.
Wens je hulp of tips bij het koppelen? Neem dan eens een kijkje op www.konijnengedrag.be

Maak je keuze uit dit menu:


Stappenplan

Allereerst: een schematisch stappenplan dat ik zelf ook gebruikt heb om mijn konijnen op bekend (niet neutraal terrein dus) te koppelen. Zo is het voor de lezer (en de eventuele konijnenkoppelaar) wat makkelijker te volgen.
Ik wil er nog even bij zeggen dat iedere situatie en ieder konijn uniek is en dat dit plan misschien niet bij elke koppeling zal werken.

Vóór castratie:

* konijntjes worden gescheiden omdat ze van verschillend geslacht zijn en we geen baby's willen. Ze worden gescheiden door een vezelplaat met een stuk draadwerk/hek in zodat ze elkaar nog kunnen zien en ruiken.

* Fluffy (het vrouwtje dat hier al 3 jaar alleen woont en rotverwend is) moet het gevoel krijgen dat Snowy geen bedreiging is maar tegelijkertijd moet ze leren onafhankelijker te worden. Dit moet gebeuren door:

  • haar als eerste voer en aandacht geven.
  • haar niet telkens aandacht te geven als zij erom vraagt.
  • haar te corrigeren als ze iets fout doet maar vooral belonen als ze iets goed doet.
    (correctie met stem of klappen in de handen, belonen door aaien, iets lekkers, 'flink zo' zeggen enz.)
    .
  • Snowy te koppelen met iets leuks, in dit geval: eten; dus groenvoer aan het hekje geven.

* Snowy knuffelen terwijl Fluffy het ziet, maar dit langzaam opbouwen en haar reactie goed bestuderen.

Na castratie:

Allereerst zéér belangrijk! Niet te vlug tussenbeide komen! Tenzij er stukken vacht in het rond vliegen, dan mag je natuurlijk wel iets ondernemen. Maar anders: hen laten doen, dit is echt iets wat ze onder hun twee moeten uitmaken. En denk er aan: de dierenwereld kan hard zijn, zij kennen geen medelijden e.d.
Dus als ze zich - in onze ogen - gemeen gedragen, is dat perfect normaal. Daar moet je je als baasje maar bij neerleggen.
Rijden, jagen, negeren, territoriumkeutels en -plassen zijn normale acties die bij rangordebepaling horen.

* Fluffy in de ruimte laten waar Snowy zit en dan pas Snowy uit de kooi laten, dit opbouwen als volgt:
- 1ste week: 1x 10 minuten/dag
- 2de week: 2 x 10 minuten/dag
- 3de week: 3 x 10 minuten/dag
- 4de week: tijd opdrijven dus 3x 20 minuten/dag
- 5de week 3 x 30 minuten/dag

Dit schema is natuurlijk niet altijd strikt te volgen en hangt ook van de gedragingen van de konijntjes af. Soms moet je wat sneller zijn, soms moet je een stapje terug zetten.

* Fluffy mag onmiddellijk in Snowy's kooi en met zijn speelgoed spelen.
* Vanaf de 5de week mag wat speelgoed van Fluffy mee (terwijl zij het ziet! heel belangrijk!) en Snowy mag er mee spelen.
* Altijd afsluiten met een leuk iets: in mijn geval was dat: groenvoer samen opeten.
* 6de week: de afsluiting werd weggenomen terwijl ze allebei in de keuken zijn en vanaf dan mogen ze constant samen van Ann Vorstenbosch. Ik vond het beter om het op te bouwen omdat Fluffy haar rust nodig heeft.

De 6de week zijn ze alleen 's avonds samen geweest maar Snowy mocht nog niet in Fluffy's kooi, vanaf de 7de week mocht dat wel. Vanaf de 8ste week staat Snowy's kooi in de living. Dan springen ze meer dan eens in mekaars kooi. En hoe langer ze bij elkaar zijn, hoe liever ze mekaar zien!

Naar boven


Koppelen zonder neutraal terrein

Koppelen op niet-neutraal terrein is altijd moeilijker maar niet onmogelijk. Vooral als je – zoals ik – eerst een voedster hebt. Vrouwtjes verdedigen hun territorium meer dan mannetjes.

Daarom is het belangrijk dat je véél geduld hebt en een stappenplan volgt. Of dit plan in iedere situatie zal werken is moeilijk te voorspellen. Iedere situatie en elk dier is uniek. Het kan best zijn dat je af en toe een stapje terug moet zetten, net sneller moet vooruitgaan of een variatie moet toepassen.

Hou bij een koppeling, vooral op gekend terrein, steeds middelen bij de hand om hen te scheiden in geval het tot vechten komt. Stevige handschoenen om hen uit elkaar te halen, een borstel o.i.d. om tussen de vechtende konijnen te steken of een plantenspuit met water. Stel deze in op een harde straal maar richt nooit op de ogen of oren!

In dit geval is het ook niet verstandig om hen dadelijk al een hele dag samen te laten. Er wordt wel eens gezegd dat de rangorde niet kan vastgelegd worden omdat je de konijnen telkens uit elkaar haalt maar teveel stress is ook niet bevorderlijk. Konijnen moeten ook de tijd krijgen om alles te verwerken.

Net zoals bij koppelingen op neutraal terrein dienen de konijnen minstens 10 weken oud te zijn zodat ze zich kunnen verdedigen. Ook moeten ze gezond zijn omdat koppelen altijd stress met zich meebrengt. Stress vermindert de weerstand.
Hier geldt eveneens dat de beste combinatie een vrouwtje met een gecastreerd mannetje is. 2 vrouwtjes samen gaat niet altijd goed en 2 mannetjes samen zetten gaat in 99% van de gevallen fout, ook als ze gecastreerd zijn.

Jagen, negeren en rijden zijn normale acties die je mag verwachten. Zorg dat het mannetje niet op het hoofdje van het vrouwtje gaat rijden, corrigeer door hem lichtjes weg te duwen. Menig mannetje is op deze manier gewond geraakt aan de penis.

Baken 1 stukje van een kamer af voor de nieuwkomer en liefst zo ver mogelijk verwijderd van de kooi van je eerste konijn. Plaats bv. een ren rond de kooi van de nieuweling. Zo kunnen ze elkaar ruiken, horen en zien maar zit de nieuwkomer toch nog altijd veilig. Als ze elkaar doorheen de draad bijten, plaats dan even een dubbele afscheiding. Vervolgens laat je hen rustig wennen aan elkaars aanwezigheid. Wees voorbereid op de nodige territoriumkeutels en –plasjes maar dit hoort erbij. De konijnen mogen hiervoor niet gestraft worden want het is natuurlijk gedrag, na verloop van tijd verdwijnt het vanzelf. De plasjes en keutels ruimt u op als beiden het niet zien.

Aai het konijn wat er eerst was als eerste, dan pas het nieuwe konijn. Probeer aan de afscheiding hen ook al samen te voeren, geef je eerste konijn weer als eerste iets lekkers en dan pas de nieuweling. Beloon je eerste konijn steeds en vertel hem hoe flink hij is, stel hem gerust. Zo voelt hij het nieuwe konijn niet aan als een bedreiging en krijgt hij de indruk dat hij nog steeds nummer 1 is en niet bang moet zijn om jouw aandacht te verliezen.

Tip: steek eens een lange pluk hooi, een stuk wortel, een blad andijvie o.i.d. door de tralies. Zo kunnen ze ieder aan een kant gezellig samen knabbelen, een beetje zoals in de animatiefilm Lady en de Vagebond ;-). Uiteraard moeten konijnen wel aan groenvoer gewend zijn. Groenvoer moet altijd geleidelijk aan opgebouwd worden om diarree te voorkomen, zie voeding.

Als dit goed gaat, ga je over tot de volgende stap: het eerste konijn mag bij de nieuwkomer in de ren. Die ren mag niet te groot zijn zodat ze teveel kunnen vluchten maar ook niet te klein zodat ze geen kant op kunnen. Een afmeting tussen 6m² en 15m² is prima. De kooi wordt gesloten zodat het nieuwe konijn niet kan vluchten en jouw eerste konijn mag er zijn geur nog niet in afzetten. Ook om niet het risico te lopen dat beide konijnen zich vastlopen in een kooi met maar 1 in- en uitgang.
Ga bij de konijnen in de ren staan, blijf zeer alert en grijp tijdig in als het nodig blijkt. Zorg dat ze niet gaan vechten.

De eerste week begin je met hen 1x per dag gedurende 10 à 15 minuten samen te laten. Ga een beetje op je gevoel af, als je ziet dat het niet goed gaat, stop je eerder. Als het wel goed gaat, kun je het samenzijn zelfs verlengen met enkele minuten.

In de tweede week doe je dit 2x en vanaf de derde week 3x per dag. Tijdens de vierde week kun je de tijd geleidelijk aan opbouwen tot 20, 30 of 45 minuten per keer.

Vanaf week vijf mag je eerste konijn in de kooi van de nieuweling komen, probeer hen ook daar al samen te voeren zodat ze samenzijn in de kooi eveneens als positief gaan ervaren. In diezelfde week neem je ook wat speelgoed van het eerste konijn mee. Doe dit terwijl hij het ziet, dit is heel belangrijk! Daar mag de nieuwkomer ook mee spelen terwijl ze samen zijn. Het gaat erom dat je eerste konijn leert dat hij vanaf nu alles moet gaan delen met een soortgenoot.
Denk eraan dat je iedere sessie steeds afsluit met iets leuks: samen groenten eten bijvoorbeeld. Nooit stoppen op een stressmoment, geef er altijd een positieve draai aan.
Beide konijnen moeten leuke herinneringen kunnen verwerken na iedere sessie.

In week 6 neem je de ren weg terwijl ze er allebei inzitten en mag de nieuwkomer kennismaken met de rest van het huis. Het is wel belangrijk dat hij nog niet in de kooi van jouw eerste konijn gaat. Dit mag pas 1 à 2 weken later. De kooi van je eerste konijn moet nog even zijn privé plekje blijven, per slot van rekening heeft hij al veel moeten leren delen op korte tijd.
Het kan natuurlijk gebeuren dat het niet zo vlot vooruitgaat of net veel sneller goed gaat. Dan hoef je dit plan niet strikt te volgen. Als het meteen goed gaat, kun je heel wat stappen overslaan.
Ook bij deze manier van koppelen is het belangrijk dat jij - als opperkonijn - de rangorde die zij onderling hebben uitgemaakt levenslang blijft bevestigen. Dit doe je door het dominante konijn altijd als eerste uit de kooi te laten, eerst te voeren, eerst te knuffelen enz.

Naar boven


Rescue remedy

Als hulpmiddel bij een zeer moeilijke koppeling of bij heel bange konijnen, kun je Bachbloesems gebruiken. Bachbloesems zijn remedies op basis van bloemen, planten, bomen en struiken ontwikkeld door Dr. Edward Bach en bedoeld ter ondersteuning van de traditionele geneeskunde.
Vooral Rescue Remedy is een aanrader omdat het samengesteld is uit 5 verschillende Bachbloesems en geschikt is voor tijdelijke acute noodsituaties. Je kan het kopen in een natuurvoedingswinkel, reformzaak of drogisterij.

Rescue Remedy kalmeert het konijn en is ideaal voor allerlei stresserende situaties zoals

  • een bezoek aan de dierenarts
  • koppelen
  • vuurwerk
  • het verlies van een vriendje enz.

Best begin je enkele dagen op voorhand te geven.

Hoeveel: 4 druppels uit het flesje naar behoefte. In geval van grote angst e.d. mag je het meermaals per dag geven. Overdoseren kan niet, bachbloesems zijn heel veilig. Best is om het 4x/dag te geven.

Hoe:

  • in het drinkwater of
  • op het hoofdje tussen de oren of
  • de buitenkant v/d oren ermee inwrijven of
  • rechtstreeks met een spuitje zonder naald in het mondje spuiten (niet bij hamsters!).

    Opgelet! Dit moet altijd aan de zijkant van het bekje gebeuren, net achter de snij- en stifttanden. Voorzichtig en langzaam spuiten en niet rechtstreeks naar het keeltje richten want het konijn kan zich dan verslikken.

Indien het konijn zich in shocktoestand bevindt en niet wil eten, mag je 8 druppels rechtstreeks met een beetje water geven.

Bron: Stichting Konijnenbelangen

Opmerking: Rescue Remedie Kids bevat geen alcohol, het is eigenlijk bedoeld om aan kinderen te geven dus is het zeker veilig voor huisdieren! Het werkt wel minder snel en intensief dan de versie met alcohol.

Ook Destress is een middel dat te overwegen valt, het werkt kalmerend, is op basis van Chinese kruiden en te bestellen bij www.huisdierendokter.nl.
N.B.: Ik heb zelf geen ervaring met dit middel en kan niet garanderen hoe en of het werkt!

Hoe lang je deze hulpmiddelen moet gebruiken, hangt af van hoe lang de probleemsituatie al bestaat.
Dus hoe langer het probleem er is, hoe langer je de hulp van bloesems zult nodig hebben.

 

 

 

 

 


Rabbit Appeasing Pheromone (RAP)

In het Nederlands: geruststellend moederferomoon voor konijnen. Vergelijkbaar met Feliway voor katten en Adaptil voor honden. Nu is er eindelijk ook een konijnenversie op de markt van Beaphar: RabbitComfort.

Beaphar RabbitComfort® bevat een kopie van het geruststellend moederferomoon van het konijn. Dit feromoon geeft een geruststellend gevoel en laat jouw konijn weten dat het bij jou een veilige plek is.

Het feromoon in Beaphar RabbitComfort™ is een effectieve oplossing om ongewenst gedrag bij konijnen te helpen voorkomen en ze te kalmeren.

Beaphar RabbitComfort™ helpt konijnen om zich op hun gemak te voelen doordat zij de kopie van de feromonen in dit product herkennen.

Hierdoor worden gedragsproblemen verminderd zoals verstoppen, ineen duiken, angst, weigeren om te eten en agressie naar mensen of soortgenoten.

Beaphar RabbitComfort™ is zeer geschikt wanneer konijnen in onbekende situaties terecht komen, zoals een nieuwe eigenaar, nieuw verblijf of kennismaking met nieuwe soortgenoten (koppelen).

Het rustgevende effect kan konijnen ook ondersteunen bij andere stressvolle situaties zoals onweer, vuurwerk en harde geluiden.

 

FEROMONEN: HOE WERKEN ZE?
Feromonen zijn signalen die op grote schaal worden gebruikt in de diercommunicatie. Ze zijn onzichtbaar en geurloos, maar wel herkenbaar voor jouw konijn. Het geruststellend moederferomoon (Rabbit Appeasing Pheromone) wordt van nature geproduceerd door het moederkonijn tijdens het voeden. RabbitComfort® bevat een kopie van dit feromoon. Als jouw konijn hiermee in aanraking komt, geeft hem dit een veilig gevoel.

Stress bij konijnen kan op de lange termijn leiden tot klinische ziektes, daarom is het belangrijk om dit te helpen voorkomen. Dit kan dagelijks zijn, maar ook in tijden van verandering zoals bij het vuurwerkseizoen, bij een verhuizing of bij nieuwe huisgenoten (mensen en dieren). De producten van de Beaphar RabbitComfort® zijn ideaal voor gebruik in stressvolle situaties.

WELK PRODUCT?
Deze tabel geeft weer welk product het beste past bij welke situatie. De producten kunnen altijd zonder problemen gecombineerd worden.


BEAPHAR RABBITCOMFORT® VERDAMPER EN NAVULLING
Zodra je de feromonenverdamper in het stopcontact plaatst, is de kopie van het geruststellend feromoon voor konijnen constant aanwezig. Elke vulling is 30 dagen werkzaam, waardoor Beaphar RabbitComfort® een eenvoudige manier is om een lange termijn oplossing te bieden voor de preventie van problemen zoals verstoppen, verminderde eetlust en agressie.

Gemakkelijk in gebruik en zorgt ervoor dat jouw konijn zich constant op zijn gemak voelt.

Geschikt voor: nieuw huis/verhuizen, koppelen (binnen), zindelijkheidstraining, harde geluiden, weigeren te eten, verstoppen, ineen duiken, agressie

Te koop:
https://www.jouwkonijn.nl/product/beaphar-rabbitcomfort-starterskit-verdamper-vulling/
https://www.jouwkonijn.nl/product/beaphar-rabbitcomfort-navulling/

https://www.drdknaagdierwinkel.nl/en/rabbitcomfort-starter-kit-evaporator-filling.html
https://www.drdknaagdierwinkel.nl/en/rabbitcomfort-refill.html

BEAPHAR RABBITCOMFORT® RUSTGEVENDE SPRAY
Met Beaphar RabbitComfort® Rustgevende Spray voelt jouw konijn zich op een specifieke plek extra op zijn gemak. Bijvoorbeeld bij een nieuw verblijf. Beaphar RabbitComfort® Rustgevende Spray is ideaal voor gebruik bij kortdurende stressvolle situaties (reizen/ dierenartsbezoek) en voor gebruik buitenshuis. Spray 15 minuten voor de reis de binnenkant van de reismand in, hierdoor zal jouw konijn zich meer op zijn gemak voelen. Dit vermindert de kans op stress-gerelateerde gedragsproblemen.

Geschikt voor nieuw verblijf/hok/mandje, koppelen (buiten), dierenartsbezoek, reizen/reismand/auto

Te koop:
https://www.jouwkonijn.nl/product/beaphar-rabbitcomfort-rustgevende-spray/
https://www.drdknaagdierwinkel.nl/en/rabbitcomfort-soothing-spray.html


LET OP!

Niet elk probleemgedrag bij konijnen wordt veroorzaakt door een stressvolle situatie. In dat geval kan Beaphar RabbitComfort® slechts beperkt of onvoldoende effect hebben.

Het is belangrijk om vast te stellen waarom je konijn probleemgedrag vertoont om het op de juiste wijze te kunnen verhelpen, hierbij kan een gedragstherapeut voor konijnen goede hulp bieden. Om een medische oorzaak van het gedrag uit te sluiten is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Bron: jouwkonijn.nl en drdknaagdierwinkel.nl

Naar boven