Keutels en urine bij hamsters
Hamsters worden gelukkig niet zo snel ziek, maar net als bij konijnen, is ook bij hen veel van de keutels en urine af te lezen. Elke verandering moet dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk meteen een dierenarts, beter een keer teveel dan te weinig.
Gewone keutels
Hoe groter de hamster, hoe groter de keutels, dat spreekt voor zich. Syrische hamsters hebben grote keutels (ca. 1 cm), die van dwergjes zijn slechts enkele mm. Als de keutels vers zijn, zijn ze trouwens nog wat zacht en vochtig. Later drogen ze helemaal op.
Keutels van Sproetje, Syrische hamster |
Keutels van Dotje, roborovski hamster |
|
|
|
|
Het is overigens normaal dat hamsters hun keuteltjes wel eens opeten. Wellicht doen ze dit omdat er nog noodzakelijke voedingsstoffen in zitten.
Diarree en Natstaart
Af en toe krijgen hamsters diarree. Lichte diarree gaat meestal vanzelf over en komt door de overgang naar (slecht) voer, bespoten en ongewassen groenten of fruit of te vet voer (bv. zonnebloempitten).
Natstaart is wat anders. Dit is levensbedreigend en besmettelijk en hiermee moet je altijd naar de dierenarts! Alleen Syrische hamsters kunnen dit krijgen.
Natstaart is een stinkende, waterige diarree waarbij de achterhand van de zieke hamster helemaal nat is. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie in combinatie met stress, verandering van omgeving, slechte hygiëne en of overvolle kooien met jonge hamsters. De ziekte komt daarom bij grootfokkers / broodfokkers wel eens voor. Er zijn (brood)fokkers die daarom doelbewust jonge hamsters een klein beetje antibiotica geven zodat er geen natstaart ontstaat. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat resistentie kan optreden.
Bron en meer informatie:
kleine knaagdieren.nl
Hamsters die in dierenwinkels verkocht worden, komen vaak van groot- of broodfokkers. Als je daar een hamster koopt, kun je dus een ziek diertje mee naar huis brengen.
Meestal loopt het helaas slecht af, ondanks een antibioticakuur.
Bron:
Critterhub
Haarwormen
Haarwormen komen de laatste tijd vaker voor. Vroeger gebruikte men veelal houtvezel/zaagsel als bodembedekking. Maar tegenwoordig gebruikt men steeds vaker aubiose of hennepvezel. Dit zijn natuurproducten die wel eens bloedluis, mijt en dus ook haarwormen kunnen bevatten. Wanneer een hamster haarwormen binnen krijgt, dan ontwikkelen deze wormen zich en planten ze zich voort. Meestal merk je niet veel aan jouw hamster omdat de haarworm niets aan een ziek dier heeft. Maar het komt veelal tot uiting wanneer een hamster zwak of ziek is, stress heeft of als een vrouwtje baby's heeft. Kortom, als de weerstand daalt.
Bij een haarworm infectie zie je de buik en kin nat worden. Als het erger wordt, kan de buik zelfs kaal en rood van irritatie worden. Dit kan zeer pijnlijk zijn.
Haarworm infectie kun je bestrijden met Stronghold. De dierenarts kan je helpen met de dosering.
Het spreekt voor zich dat je dan ook de bodembedekking weggooit en andere koopt.
Bron: dwerghamster.nl
Gewone urine
Ook hier geldt: hoe groter de hamster, hoe groter de plas. De meeste hamsters zijn vanzelf zindelijk als je hen een zandbakje met chinchillazand geeft.
Plas van Sproetje, Syrische hamster
(hartvorm is toevallig ;-)) |
Plasjes van Dotje, roborovski hamster |
|
|
|
|
Bloed bij urine
Als je bloed bij de urine ziet, wijst dit meestal op een blaasontsteking. Indien het lukt, kun je plas proberen op te vangen en door je dierenarts te laten onderzoeken. Dit doe je door de hamster wakker te maken en in een schoon bakje te zetten. Het plasje kun je dan opzuigen in een spuit zonder naald of zo mee nemen naar de dierenarts. Als je niet meteen naar de dierenarts kunt, bewaar het dan in de koelkast. Hij/zij zal je meestal een antibioticakuur mee geven.
Als extraatje kun je veenbessensap aan hun drinkwater toevoegen. Er zit een stof in veenbessen die verhindert dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten.
Indien er veel kalk in het kraanwater zit, kun je spa blauw geven aan je hamster.
Soms kan bloed in de urine of aan het geslachtsdeel helaas ook wijzen op iets veel ernstiger, namelijk een tumor. Ik vermoed dat dit is wat mijn lieve Mika heeft gehad. Toen ze 2 jaar en 2 maanden oud was, werd ze plotseling echt oud. Het verschil viel meteen op omdat ze een heel actieve hamster was die zelfs op de hoge leeftijd van 2 jaar nog supersnel was.
Op een ochtend zag ik bloed op het zand liggen waar ze net geplast had. Ze waggelde net rond en ik zag haar heel nestje onder het bloed zitten. Toen ze weer in haar huisje kroop, zag ik dat ook haar kontje helemaal besmeurd was met bloed. Enkele uren later heb ik haar laten inslapen bij mijn dierenarts. Omdat het bloed dik en stroperig was, denken we dat het uit de baarmoeder kwam en niet uit de darmen of blaas. Op onderstaande foto is ze al overleden.
Suikerziekte
De meeste gevallen van suikerziekte worden aangetroffen bij dwerghamsters, vooral de campbelli's lijken er gevoelig voor te zijn. Maar ook rusjes en roborovski's kunnen het krijgen. Meestal is het erfelijk. Soms ligt echter ook te vette en suikerrijke voeding aan de basis.
Hoe merk je dat hamsters suikerziekte hebben? Als ze extreem veel drinken en plassen. En dan moet je denken aan 1 of meer flesjes per dag. Hun plashoek zal erg nat zijn en de urine krijgt een specifieke geur.
Hun gedrag verandert, sommigen worden extreem hyperactief en kunnen zich zelfs doodrennen in hun wiel. Anderen worden juist heel lusteloos en raken onderkoeld.
Bij hele oude hamsters kan een lichte vorm van suikerziekte ontstaan, ouderdomsdiabetes. Ook zij gaan veel meer drinken en hun plashoek wordt sneller groot.
Het enige wat helpt, is hen suikervrije en vezelrijke voeding geven (bv. Vitakraft of konijnenvoer) en geen fruit, snoep of knaagstaven meer. Fenegriek en andere kruiden zou helpen om de suikerspiegel weer op peil te brengen.
Bron en meer informatie: dwerghamster.nl en de russische dwerghamster.nl
Naar boven