Hier vind je nuttige informatie met betrekking tot de grootte van de kooi, het type, de inrichting ervan, de plaatsing in huis, geschikte bodembedekking en nestmateriaal, loslopen enz.
Ook vind je hier tips om drinkflesjes schoon te maken, o.a. hoe je kalkaanslag en algen moet verwijderen.
Traliekooi: Deze kooien zijn volgens mij het beste omdat ze het best verlucht zijn. In een Duna kooi (plastic bovenkant) blijven veel te veel urinedampen hangen en dat is schadelijk voor de luchtwegen van je konijn.
Grondoppervlak: Een geschikte konijnenkooi moet MINSTENS zo lang zijn dat het konijn minstens 3 sprongen in de lengte kan maken. Je konijn moet ook uitgestrekt in de breedte kunnen liggen en comfortabel rechtop kunnen staan. Natuurlijk geldt hier ook: hoe groter, hoe beter; zeker als je konijn niet veel kan loslopen.
Maar eigenlijk zijn alle standaardkooien te klein. Daarom is het beter om er een ren aan vast te maken, of de konijnen te laten loslopen in een kamer of het hele huis.
Slaaphok: In alle boekjes lees je dat konijnen zich graag terug trekken in hun slaaphok, hier liggen ze er echter liever bovenop. Sommige slaaphokken zijn bij de kooi geleverd, anderen moet je apart kopen. Omdat Fluffy toch groter is dan de gemiddelde dwerg hebben we zelf één gemaakt.
Inrichting: zeker als je konijn niet veel kan/mag loslopen, zorg dan dat de kooi zo interessant mogelijk ingericht is (zie ook speelgoed). Zorg verder natuurlijk ook voor een stevig eetbakje, liefst één van aardewerk en een drinkflesje. Drinkbakjes maken de kooi nogal vlug vies maar zijn wel natuurlijker om uit te drinken. Ververs het water iedere dag.
Tips om drinkflesjes schoon te maken
Algen
Doe een eetlepel rijst en heet water in de fles, vervolgens goed schudden zonder tuitje. Anders kan er een rijstkorrel tussen de balletjes in het tuitje blijven zitten en zo het water blokkeren.
Ook een gootsteenkettinkje in heet water in de fles goed schudden zou resultaat moeten opleveren.
Kalkaanslag Vul de fles met heet water en een scheutje azijn, even laten inwerken en goed schrobben met een flessenborstel. Deze kun je vinden in de dierenwinkel of op de baby afdeling van de supermarkt.
Kalkaanslag in het tuitje (tuitje blokkeert of werkt niet meer goed)
Leg de tuit in een bakje met pure azijn of heet water met een scheut azijn. 10 minuten laten inwerken en dan goed spoelen met heet water.
Toilet: Konijnen gaan in de natuur ook altijd op een vaste plaats en ook in hun kooi of in huis kan je hen leren op een toiletje te gaan. Op die manier blijft de kooi ook langer proper. Jammer genoeg leren niet alle konijnen dit gedrag aan, sommige blijven door de hele kooi keutelen en plassen (zoals Snowy bijvoorbeeld). Gebruik zeker geen kattenbakkorrels voor de WC maar ga voor natuurlijke materialen.
Plaatsing: Let er op dat je de kooi niet op de tocht zet, niet langs een raam of deur, niet in de volle zon, niet naast een tv/radio/PC en niet naast een verwarming.
Geschikte bodembedekking: Ik gebruik het liefst gewone houtvezel omdat het goedkoop is en goed absorbeert. Daarbovenop doe ik een laag hooi. Je kan ook stro gebruiken, de keutels vallen er beter door. Maar omdat konijnen graag eten terwijl ze hun behoefte doen, kies ik voor hooi omdat het voedzamer is. Alternatieven voor houtvezel zijn aubiose, corbo (geperste houtkorrels) enz.
Loslopen: Het is zo leuk om je konijn gekke sprongen te zien maken in de kamer, hier lopen ze constant los. Het is natuurlijk ook goed voor hun lijn. Er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten: Werk alle kabels weg, het zou het eerste konijn niet zijn dat geëlektrocuteerd wordt! Zet ook geen kamerplanten op de grond, de meeste zijn immers giftig! Let ook op met vallende bladeren van planten die op een kast staan. Als je konijn aan het behang, meubels of dergelijke begint te knabbelen, wees dan maar zeker dat hij verveeld is. Geef daarom genoeg speelgoed en wissel regelmatig af want denk eraan: een verveeld konijn wordt een stout konijn! Kijk ook eens bij speelgoed.
Konijnen hebben minstens 3 à 4 uur loslooptijd nodig maar meer is altijd beter. Als je niet je hele woning of kamer wilt delen is een ren in de kamer een oplossing.
Poetsen: Ik poets de kooien altijd met azijn, het is het beste middel om urinevlekken weg te krijgen, even laten inwerken en goed naspoelen met heet water. Enkel in geval van ziekte, poets ik nog eens extra met Dettol, verkrijgbaar bij de apotheek.
Fluffy's kooi
Snowy's kooi
Informatieve filmpjes
Tot het einde uitkijken! Dit filmpje wil duidelijk maken dat konijnen net zo min in kooien thuis horen als katten.