Disclaimer


Tips voor de winter

 

KONIJNEN

Konijnen kunnen temperaturen tot -10° aan. Als de temperatuur lager dan -10° is, raadt men aan om de konijnen in een tuinhuis, garage o.i.d. te zetten. Zorg wel dat deze goed verlicht en verlucht is.

Zet buitenkonijnen zeker niet in een warme huiskamer. Ze verliezen na 2 weken hun wintervacht en kunnen pas half mei terug naar buiten.
Uitzondering: zieke konijnen moeten wel naar binnen gehaald worden. Als ze genezen zijn binnen 2 weken, mogen ze weer naar buiten. Zo niet, moeten ze binnen blijven tot half mei.

Konijntjes die in het najaar binnen geboren worden, hebben niet de tijd gehad om een dikke wintervacht aan te maken. Zij moeten sowieso binnen gehouden worden tot half mei.

Het is geen goed idee om buitenkonijnen even binnen te laten spelen en vice versa. De grote temperatuurschommelingen kunnen hen ziek maken.

Zorg dat het (slaap)hok ongeveer 1 meter boven de grond staat. Het hok moet bescherming bieden tegen tocht, regen en wind. Je mag extra beschutting aanbrengen in de vorm van dekens, een rolgordijn, plexiglas o.i.d. voor het hok, maar zorg er tegelijk voor dat jouw konijnen nog licht en lucht krijgen. Maak eveneens de ren aan de windzijde winddicht.

Geef extra veel stro, dit houdt hen warm.

Ook een vriendje of vriendinnetje kan hen warm houden. Heb je maar 1 konijn? Houd hem/haar dan alsjeblieft binnen!

Sommige konijnen blijven pal in de sneeuw zitten. Geen probleem, hun dikke wintervacht beschermt hen tegen de kou.

Drinkflesjes bevriezen snel in de winter, ook het tuitje zelf kan bevriezen. Er bestaan diverse spullen om het bevriezen te beperken, enkele voorbeelden:
http://www.drdknaagdierwinkel.nl/konijn/konijnen-drinkflessen
http://www.dekonijnenwinkel.nl/producten/konijnen-diverse/p-1/202--konijnen-diverse.html
Maar dit voorkomt niet dat het tuitje bevriest.
Dit is echter wel een fijn systeem: http://www.medpets.nl/drinkwatertoren+verwarmd/?lpc=0156013801860000

Drinkbakjes zijn meer aangewezen in de winter. Zet ze in een dikke laag stro, op een snuggle safe of een speciale drinkbakverwarmer, dan bevriest het water minder snel. Doe zeker geen suiker o.i.d. in het water! Dit is schadelijk voor de darmflora!
Vaker per dag het water verversen is de boodschap! Gebruik hiervoor liefst lauw water, zo kunnen de konijnen meteen drinken zonder hun darmen te laten "schrikken" van ijskoud water.

Hoe weet je of konijnen het te koud hebben? Konijnen zullen ijskoude oren hebben, maar dat is normaal. De bloedvaten in de oren trekken samen om niet teveel warmte te verliezen. Konijnen regelen hun lichaamstemperatuur met hun oren. Het kuiltje in hun nek (onder de oren, tussen de schouderbladen) moet behaaglijk warm aanvoelen. Is dit niet het geval, dan is het konijn aan het onderkoelen en moet het binnen gehaald worden.

OUD KONIJN IN DE WINTER

Het gaat nu dan echt winteren! Overdag is het nog maar een paar graden boven nul, en ’s nachts duikt de temperatuur er vaak, afhankelijk van waar je woont, een paar graden onder. In principe kunnen gezonde buitenkonijnen, die goed in hun vacht zitten, prima tegen de winterkou. Als ze voldoende beschutting hebben kunnen ze makkelijk 8 graden vorst verdragen, of zelfs meer.

Maar veel eigenaren zijn zich er niet van bewust dat het voor oude konijnen, vanaf de leeftijd van ca. 8 jaar, meestal beter is om ze niet in de winterkou te laten. Dit om verschillende redenen.
- Slijtage -
Net zoals bij mensen raken de botten en organen van konijnen versleten, en de spierkracht verdwijnt. Een oud konijn heeft altijd een minder goede conditie dan een jong konijn, ook al “doet hij het geweldig voor zijn leeftijd”. Oude konijnen bewegen minder, ze rusten en slapen vaker en langer dan jongere, drukkere konijnen. Oude konijnen houden zich niet goed warm door veel te bewegen.
- Vermagering en Vacht -
Oude konijnen kunnen vermagerd zijn, terwijl ze ‘s winters juist vet nodig hebben als brandstof om zich warm te kunnen houden. Zich warmhouden kost veel energie, die ze dan niet hebben.
De vacht van oude konijnen kan slecht worden, daardoor is er zeker kans dat er geen goede ondervacht meer gevormd wordt, die voldoende bescherming biedt tegen winterse kou. Magere oude konijnen kunnen zich dus niet goed warmhouden en lopen snel kans te onderkoelen.
Zoals iedereen weet gaan de organen bij een te lage lichaamstemperatuur (lager dan 38°C) op een laag pitje, bij ernstige onderkoeling (lager dan 37°C) kan de lichaamstoestand uitgesproken slecht worden.
- Arthritis -
Arthritis komt regelmatig voor bij oude konijnen, en deze aandoening verslechtert bij vochtig en koud weer. Hierdoor zullen de dieren meer pijn krijgen, nog minder gaan bewegen en waarschijnlijk slechter gaan eten. Deze konijnen hebben warmte nodig in de winter.

Om bovenstaande redenen kunnen veel oude konijnen minder goed, of zelfs slecht, tegen erg lage temperaturen. Het is daarom vaak verstandiger om oude konijnen gedurende de wintermaanden binnen te huisvesten, en pas in het voorjaar weer naar buiten te laten.

“Ach waar maak je je druk om”, zullen veel eigenaren nu denken. “Wilde konijnen zijn ook altijd buiten! Jong maar ook oud, ook in bar koude winters, tot hun dood. Die hebben nergens last van. Konijnen zijn echte buitendieren en moeten gewoon ’s winters buiten blijven.”

Daar vallen een paar dingen over te zeggen…
- Wilde konijnen zijn sterk. Bij ziekte of kwalen hebben ze geen dierenarts die de boel kan repareren. Zieke en zwakke konijnen gaan dood, zo simpel is het. Alleen de sterke blijven leven
- Wilde konijnen wonen ’s winters in holen diep onder de grond, beneden de vorstgrens. De holen liggen altijd beschut tegen wind en vocht.
- En het allerbelangrijkste: wilde konijnen worden niet zo oud! De gemiddelde levensverwachting van onze tamme, goed verzorgde huiskonijnen is 8-14 jaar. De gemiddelde levensverwachting van hun wilde soortgenoten is 2-4 jaar. Met andere woorden: wilde konijnen leven helemaal niet lang genoeg om al die ouderdomskwalen te krijgen waar ze zich tegen zouden moeten beschermen.

Bron: Stichting Konijnenbelangen Facebook

HAMSTERS

Hamsters zitten normaal gesproken binnen (dat zou toch moeten!) dus veel wintertips zijn er niet voor hen.
Houd er wel rekening mee dat een Syrische hamster in winterslaap kan gaan als het kouder is dan 10°. Bij 15° kan hij al slomer worden. Toch is het niet verstandig om de hamster dichtbij een warmtebron te huisvesten.
Lees hier super interessante informatie over de winterslaap bij Syrische hamsters!

EXTRA KERST-TIPS

Let op met:

  • Chocolade: giftig voor alle huisdieren
  • Kerstrozen/kerststerren (bloemen): giftig voor alle huisdieren
  • Kerstversiering, kerstlampjes: gevaalijk als ze breken, stuk vallen of opgegeten worden
  • Dank aan Laurens-Jan Ridders voor het mogen gebruiken van zijn prachtige natuurfoto's! (eerste 2)
    Zijn site: http://ridders-natuurfoto.blogspot.be.

    Naar boven